Liitu SMART NET lojaalsusprogrammiga ja säästa! Liitu

Filtreerimine

Hind
Pikkus, cm
Laius, cm
Kõrgus, cm
Võib pesta nõudepesumasinas
Toote tüüp Canelé küpsetusvorm×
Kuvatud: 1
Sorteeri:
Canelé küpsetusvorm Domoletti, 17 cm x 28.5 cm
9,05 / tk
Roheline hind - Madal Hind
Canelé küpsetusvorm Domoletti, 17 cm x 28.5 cm
  • Pikkus: 17 cm
  • Materjal: Silikoon
  • Küpsetusvormi/nõu tüüp: Kondiitritoodetele
Tarne
Kättesaamine väljastuspunktist

Kuidas valida ahjuplaate ja -vorme?

See lõhn, mis annab märku, et ahjus on varsti-varsti midagi head valmimas! Komponentide loetelus on maitsvale retseptile, suurepärasele ahjule ning küpsetaja hoolimisele oma tegevuse ja sööjate vastu oma roll ka ahjuplaadil või -vormil. Mõned nipid ahjunõude valimiseks.

Üldised nõuanded

Vormi õige suurus kindlustab, et roog või küpsetis on hõrk ja valmib ette nähtud aja jooksul ilma liigse energia kuluta. Variatiivsus küpsetusvormide osas tuleb kasuks, sest kraadide erinevus määrab küpsetusnõu valiku. Mida kõrgem temperatuur, seda õhem ahjuplaat ja mida madalam temperatuur, seda paksem küpsetusvorm.

Muidugi ei jää küpsetamata kui puudub vajalik vorm. Tegelikult sobivad kõik ahjus kasutamiseks mõeldud nõud, kuid siis tuleb toidul silma peal hoida ja kohandusi teha.  

Maitsvale tulemusele aitab kaasa:
  • küpsetusnõuga toimetamise lihtsus ahju panekul. Puuahjudega võib olla probleem ahjuukse suudmel, kus pead ahjuplaati  kallutama, et toit küpsema panna. Oht eelkõige just iseennast põletada kuna tegutsemisruumi pole ja kinni kiilunud plaati tuleb veidi tugevamalt lükata-tõmmata. Lisaks veel vedelam tainas, mis valgub plaadi ühte äärde või suisa üle selle.
  • elektri - või gaasiahju kasutades veendu, et on piisavalt ruumi vormi alt ja ülevalt. Energia ja küpsetusaja kokkuhoiuks saad suuremate koguste puhul kaks sobivas suuruses küpsetusvormi kõrvuti asetada. Sel juhul veendu, et ka nende vahel on küllaldaselt ruumi.
  • küpsetusvormi materjali paksus. Õhuke ja soodsamast hinnaklassist vorm võib aja jooksul kõverduda. Küpsetis valmib ebaühtlaselt ja üllatab toorete või kõrbenud kohtadega.
  • vormi heledus või tumedus. Kuna tume kiirgab kuumust, siis sellisel plaadil valminud saiapõhi on tumedam kui pealmine osa. Kui kasutad retseptis nõutud heledama asemel tumedat vormi, siis temperatuuri arvesta ca 4℃ madalamaks ning vastupidi.
  • ahjuplaadi valimisel, kas soovid kõrgemaid servi kõigis äärtes või ainult kolmes. Viimaselt on mugavam plaadikooki dekoratiivsemale alusele libistada. Ka vormide puhul küsi endalt, kas eelistad käepidemetega või ilma.
  • hoia enda häid töövahendeid. Ahjuvorme pese vastavalt juhistele, kas ainult käsitsi või saad kasutada ka nõudepesumasina abi. Pesuvahend ei tohi sisaldada kriimustavaid osakesi. Samuti ole ettevaatlik noaga tegutsemisel, millega võid kahjustada ahjuplaati.

Ahjuvormi materjal

Ahjuvormi või- plaadi materjal mõjutab oluliselt, kas retseptis antud ajaga roog valmib või mitte. Aseta vorm küpsema, kui ahi on saavutanud soovitud temperatuuri. Muidugi võib retseptis ka erisusi olla. Üldiselt jaotuvad materjalid hästi soojust juhtivateks või hästi soojust hoidvateks. 

Sooja hoidvad vormid

Need ahjunõud kuumenevad ja jahtuvad aeglaselt ning on klaasist, keraamlised või silikoonist. Keraamilised- ja klaasist küpsetusvormid sobivad soolaste ahjuroogade küpsetamiseks ning serveeri roog nendes ka lauale. Toit püsib soe, oodates viimaseid saabujaid õhtusöögile. Küpsetades küpsetist keraamilises küpsetusvormis on oodata kuldset pealispinda. 

Mõlema materjalid on kemikaali vabad. Klaasist vormile ei sobi äkilised temperatuuri muutused, mis võib põhjustada purunemist. Katki mineku võib  tingida ka eseme eelnev kriimustamine terava noaga.

Heledamate küpsetiste või pehmete küpsiste saamiseks vali silikoonist küpsetusvorm.  Magustoidute korral,  mis vajavad külmast kuuma või vastupidist transportimist, aitab hädast välja silikoon oma vastupidavusega. Samuti on eeliseks sellise vormi kerge puhastamine mitte-nakkuva pinna tõttu.

Metallist ahjuvormid

Ahjunõude ja -plaatide valmistamiseks kasutatakse erinevaid metalle ja nende segusid. Malmist esemed nõuavad harjamist ja õlitamist nii seest kui välisküljelt. Regulaarse hooldamise korral on mitte-nakkuvad ning põlvest-põlve kestvad. Raud või teras võivad roostetada, kui korralikult ahjuplaati ei kuivata. Tavaliselt kasutatakse roostetamise vältimiseks mõnd metallisegu.

Alumiiniumist plaadid on kergemad võrreldes eelnevalt loetletutega. Veendu kvaliteedis, sest võivad lihtsalt painduda ning tulemuseks liialt kõrbenud kohad. Sel põhjusel eelista ka puhastamiseks käsitsi pesemist. Samuti kasuta küpsetuspaberit, kuna alumiinium reageerib mõnede toiduainetega, mis päädib metallimaitsega roa mekkimisel. Eriti kehtib see, kui kavatsed röstida äädikamarinaadis olnut või koostisosaks on sidrun, tomat ja rabarber. 

Kuumenevad ja jahtuvad  metallist küpsetusvormid kiiresti. Juurviljad ja liha pruunistuvad kuumade temperatuuride saatel. Puuahjus jälgi tumedal ahjuplaadil valmivate õhemate pirukate, lehttaigna küpsetiste või pitsade põhju. 

Kuidas kohandada retseptis olevat ahju kuumust vastavalt vormi materjalile.

Materjal Soovitused temperatuuri kohandamiseks
Metallvormist klaasvormile Vähenda retseptis soovitatud temperatuuri 10-15C, ja kontrolli toitu veidi varem kui retsept küpsemisajaks ütleb.
Klaasvormilt metallvormile Tõsta retseptis soovitatud temperatuuri 10-15C, ja kontrolli toitu veidi varem kui retsept küpsemisajaks soovitab.
 

Korduma kippuvad küsimused (KKK)

Milline ahjuplaat on parim koogi küpsetamiseks?
Kvaliteetsed alumiiniumist ahjuplaadid sobivad kookide valmistamiseks.
Mis materjalist on ahjuvormid on parimad?
Metall on hea soojajuht, jahtub kiiresti ning metallist ahjuvormides küpseta kooke ja küpsiseid.
Kas toit küpseb keraamilises vormis kauem?
Keraamiline vorm soojeneb aeglaselt, seega võib küpsetusaeg pikeneda. Kuid ahjust välja võetud toit püsib keraamilises nõus kaua soe.