
Foto: Unsplash.com
Võõrustamise kaunis kunstis mängib keskset rolli lauakatmine , muutes argise eine meeldejäävaks kulinaarseks elamuseks. Taldrikute, söögiriistade, klaaside ja ka kaunistuste paigutus ei loo mitte ainult visuaalselt meeldivat pilti, vaid parandab ka üldist einestamise keskkonda.
Selles artiklis tuleb pikemalt jutuks lauakatmisest ja see, kui oluline on seda teha läbimõeldult, sest kaunis pidulaud – või ka argisem, väiksemateks koosviibimisteks – võib teha lihtsast koosviibimisest tõeliselt unustamatu sündmuse.
Lauakatmine: põhitõed
Foto: Unsplash.com
Lauakatmine on kunst, käsitöö ja filosoofia, ning nagu kõik kaunid kunstid, algab see põhitõdede tundmisest:
Sööginõud- ja riistad on iga hästi kaetud laua alustalad. Nende hulka loetakse taldrikud ja teised sööginõud ning söögiriistad. Nõude suurus ja stiil võivad olenevalt sündmuse formaalsusest erineda: suuremad taldrikud ametlikumateks koosistumisteks ja väiksemad kodusemateks ja mitteformaalseteks.
Sööginõud- ja riistad on iga hästi kaetud laua alustalad. Nende hulka loetakse taldrikud ja teised sööginõud ning söögiriistad. Nõude suurus ja stiil võivad olenevalt sündmuse formaalsusest erineda: suuremad taldrikud ametlikumateks koosistumisteks ja väiksemad kodusemateks ja mitteformaalseteks.
Nõud peolaual demonstreerivad võõrustaja tähelepanu detailidele ja tema etiketitundlikkust.
Klaasid ja teised jooginõud
Klaasnõude valik, olgu selleks siis veinipokaalid, konjakipitsid või morsiklaasid, sõltub alati pakutavatest jookidest. Mida formaalsem pidulaud, seda täpsem peaks see olema.
Laudlinad ja salvrätid aitavad oluliselt kaasa üldisele esteetikale. Hästi valitud laudlina loob tausta, kvaliteetsed ja korralikult volditud või loominguliselt paigutatud salvrätid aga lisavad rafineeritust.
Lauakaunistused ja dekoor lisavad lauale iseloomu ja võlu. Olgu tegu originaalse lilleseadega, küünalde või temaatiliste pisikaunistustega, kaunistused laual pakuvad silmadele fookuspunkti ja ühendavad omavahel kõik ülejäänu.
Lauakaunistused ja dekoor lisavad lauale iseloomu ja võlu. Olgu tegu originaalse lilleseadega, küünalde või temaatiliste pisikaunistustega, kaunistused laual pakuvad silmadele fookuspunkti ja ühendavad omavahel kõik ülejäänu.
Üksikasjalik juhis algajatele

Foto: Unsplash.com
1. Lauakatmine algab laudlina valikust ja paigutusest, kuna see läheb loogiliselt kõige alla. Kui kasutad väiksemaid linikuid, paiguta need jooksvalt sobivatesse kohtadesse. Laudlina(d) peaksid sobima üldise meeleoluga, aga jääma siiski taustaks – väldi liigset kirevust, kui see pole just eesmärk omaette.
2. Taldrikute ja teiste sööginõude paigutamine on teine – või esimene samm kauni laua loomisel. Alustuseks aseta söögitaldrikud iga külalisele määratud ala keskele, joondades need laua servast umbes 2-3 cm kaugusele.
Kahvlid seatakse tavaliselt vasakule ning noad ja lusikad paremale, vasakukäeliste külaliste jaoks vastupidi – võimalda neil istuda laua vasakus otsas. Ametliku seade jaoks tuleks söögiriistad asetada kasutusjärjekorras väljastpoolt sissepoole vastavalt söögikordadele.
3. Klaaside ja teiste jooginõude korrektselt paigutamine täiendab lauakatmiskunsti. Pokaalid asetatakse tavaliselt paremale, nugade kohale, veeklaasid taldrikutele kõige lähemal ja veiniklaasid vajadusel vasakult paremale. Nii pääsevad külalised hõlpsalt ja teisi segamata oma jookidele ligi.
Taaskord – vasakukäelistele vastupidi ja võimalusel laua otsa.
4. Salvrättide voltimine
Salvrätikuid saab voltida erinevatel loomingulistel viisidel, nagu näiteks lihtsad ristkülikud, elegantsed lehvikud või keerukad origami-stiilis kujundused.
Salvrätikuid saab voltida erinevatel loomingulistel viisidel, nagu näiteks lihtsad ristkülikud, elegantsed lehvikud või keerukad origami-stiilis kujundused.
Salvrätikutega annab lisada lauale värvi, põnevaid tekstuure ja soojust.
5. Lõplik lihv lauakaunistuste ja küünaldega.
Et lauda elavamaks muuta, vali sellele mõjus fookuspunkt – see ei pea tingimata asetsema laua keskel. Kimp värskeid lilli, vaagen hooajaliste puuviljadega või muu temaatiline kujunduselement köidab tähelepanu ja laseb samas silmadel puhata.
Küünlasära on alati ajatu, olgu siis tegu kõrgete koonustega või väikeste ujuvate teeküünaldega.
Lauakaunistused mitte ainult ei seo ühte kogu lauaseadet, vaid lasevad särada ka sinu isiklikul stiilil ja rikastavad valitud õhkkonda.
Lauakatmine erinevateks puhkudeks

Foto: Unsplash.com
Lauakatmine lihtsaks perekondlikuks eineks vajab kutsuvat ja pingevaba õhkkonda.
- Hoia laud lihtsana.
- Kasuta igapäevaseid sööginõusid ja paiguta need sirgjooneliselt.
- Hubasust annab lisada värviliste riidest salvrätikutega.
- Soovid jooke serveerida – kasuta kasvõi kaunistatud purke või klaasist kruuse.
- Pisike vaas metsalilledega või puidust kandik küünaldega sobivad hästi lauakaunistuseks.
Lauakatmine ametlikeks õhtusöökideks ja pidustusteks nõuab suurt tähelepanu detailidele.
- Lase käiku oma peened serviisid ja elegantsed söögiriistad ning paiguta need vastavalt kasutusjärjekorrale.
- Kasuta eraldi veeklaase, kristallpokaale punase ja valge veini ning šampuse jaoks.
- Linased salvrätid võid keerata uhkesse vormi ja asetada taldrikutele.
- Lauda muudavad veelgi uhkemaks kaunis laudlina ning sobivad lauakaunistused, näiteks värsked roosid kristallvaasis või valged pikad küünlad klassikalises küünlajalas.
Lauakatmine, tähistamaks erinevaid aastaaegu või pühasid lisab niigi pidulikule meeleolule ja aitab erinevaid sündmusi vääriliselt vastu võtta.
- Sügisel võid kasutada hooajalisi sooje toone – kirkad oranžid ja sügavpunased laudlinad, tumedast puidust taldrikud. Küünlad ja sügislehed lisavad hubasust veelgi.
- Jõuludeks võid valida näiteks klassikalised punarohelised värvilahendused ja igihaljad vanikud, või minna hoopis valge ja kuldsete/hõbedaste toonide teed, aktsendiks aga midagi erksat ja punast.
- Mõtle alati, mida tähendab antud tähtpäev, sündmus või aastaaeg sulle ja su külalistele.
Võõrustamise etikett: millega peaks kindlasti arvestama

Foto: Unsplash.com
Nagu juba öeldud – lauakatmine on kunst, ja läbi ajaloo on sellega koos käinud täpne etikett. Kõigist selle peensustest võiks kirjutada – ja ongi kirjutatud – pakse raamatuid, siinkohal aga toome välja kolm väga olulist teemat:
Istekohad:
- Kui võimalik, kaalu istekohti hoolikalt, et vestlused kujuneksid haaravad, mitte ebamugavad.
- Võõrustaja istub tavaliselt laua eesotsas.
- Ära lahuta kogemata paare või lähedasi sõpru, paiguta nad nii, et neil oleks mugav suhelda.
Toitumispiirangute ja eelistuste arvestamine on ülioluline
- Kui vähegi võimalik, kogu enne pidustusi külalistelt infot – kes on taimetoitlane, vegan, ei talu gluteeni või on teatud toiduainete suhtes allergiline.
- Aseta toitumiseelistuste või toidu koostisosade kaardid diskreetselt lauale või teavita külalisi ette.
- Miks? Sest see näitab, et oled eine tõepoolest läbi mõelnud ja tagab, et kõik saavad sööki nautida.
Mugavus ja juurdepääsetavus
- Hoia istekohtade vahel piisav vahemaa, et kõigil oleks ruumi istuda, süüa ja liikuda ilma teisi segamata.
- Säilita lisakohad ka ootamatutele külalistele.
- Arvesta külalistega, kel on liikumisprobleemid või mõni muu erivajadus ning loo neile sobilikud kohandused – kui sa ei tea, küsi neilt endilt.
Loomingulised lauakatmise ideed

Foto: Unsplash.com
Temaatilised seaded lasevad su kujutlusvõimel lennata, olgu siis tegu merekarbilise ja troopilistes värvides rannateemaga või hoopis elegantse Inglise aiaga, kus vohavad lilleseades ja pastelsed lauanõud.
Sellest veel lahedamad on omatehtud lauakaunistused, näiteks käsitsi maalitud kohakaardid, naelamustriga plekkpurkideks küünlatopsid või näiteks sügislehtedest vanikud.
Sellest veel lahedamad on omatehtud lauakaunistused, näiteks käsitsi maalitud kohakaardid, naelamustriga plekkpurkideks küünlatopsid või näiteks sügislehtedest vanikud.
Eriti mitteformaalsete einete puhul ja erilistel puhkudel on hea võimalus eksponeerida ka monogrammiga vanaema laudlina, vaarvanemate pärandatud küünlajalga või muud olulist ja isiklikku, mis muudavad sündmuse täiesti ainulaadseks.
Kokkuvõtteks
Söögitegemine ja söögi serveerimine külalistele on kunst ja nauding. Tänapäeva tehnika on vähemasti toiduvalmistamise osa sellest teinud palju lihtsamaks – Integreeritavad ahjud ja kuumaõhufritüürid valmistavad uhkeid roogasid ja hoiavad avatud köögis einetades ka ruumi kokku, mahlapressist tuleb vedel vitamiin, külmikud hoiavad joogid külmas ja jää jääs…
Lauakatmine on meeldejääva eine juures ülioluline. Tähelepanu, mugavus – seda nii külalistele kui võõrustajale, hoolivus, etiketitundlikkus, ent samas ka unikaalsus ja isikupära – need on siinkohal võtmesõnadeks. Lauakatmine on inimlik puudutus, mis ei kao kuhugi.
Loodame, et said meie artiklist inspiratsiooni oma järgmise tähtpäeva jaoks – see võib olla ka lihtsalt pere või sõprade jaoks loodud. Põhjuse leiab alati! Kõik vajaliku lauale – peale söögi – leiad aga K-rauta veebikaubamajast, ning soodsalt ja alati moodsalt.