Milline pliit sobib sinu elustiiliga? Nõuanded sobiva pliidi valimiseks

Pliit on köögis toidu valmistamisel põhiline abimees. Seetõttu on enda elustiilile ja harjumustele vastava pliidi valimine oluline. Selles artiklis räägime, millised on erinevad pliiditüübid ja mis on nende eelised ja puudused, et saaksid teha enda jaoks sobivaima valiku.

Pliitide 4 erinevat tüüpi

1. Gaasipliidid. Need on tehtud emailitud või roostevabast terasest, millele on kinnitatud gaasipõletid. Gaasipõletite kohal on üks või mitu malmist resti. Toiduvalmistamine toimub lahtisel tulel, mille tekitab gaas – seega on seda tüüpi pliidi kasutamiseks sul vaja ka gaasitoru või -ballooni. 

2. Elektripliidid malmist keeduplaatidega. Kõige sagedamini on need tehtud emailitud või roostevabast terasest. Malmist keeduplaadi all on spiraalne kütteelement. See on kõige tavalisem elektripliit, mis on kõigile harjumuspärase väljanägemisega. Plaadi pinna ülessoojenemiseks läheb aega, kuid samas säilitab see kuumust kauem, sobides seetõttu ideaalselt toidu hautamiseks.

3. Keraamilised elektripliidid. Tegemist on sileda pinnaga klaaskeraamilise pliidiga, mille kütteelemendid on pealispinna all. Sellise pliidi keedualad kuumenevad hetkega, aga neid ümbritsev pliidiplaadi pind jääb jahedaks. On pliite, mille puhul on spiraalide asemel nii öelda “highlight” küttekeha. Neil on lühem soojenemisaeg ja nii valmib toit kiiremini. Sellise pliiditüübi puhul soovitatakse kasutada paksu põhjaga potte ja panne, mis hoiavad paremini soojust. Mõnede keraamiliste pliidiplaatide puhul saad sobivat keeduala pindala ise valida vastavalt kasutatava nõu põhja diameetrile.

4. Induktsioonpliidid. Induktsioonpliidi puhul tekitab soojusenergia magnetväli, mis läbib pliidi keraamilise pinna ja mille kogub endasse pott või pann ning selle kuumuse toimel küpseb toit. Niipea, kui kööginõu eemaldatakse keedualalt, kaob magnetväli ning soojendamine peatub. Soojust tekitatakse vastavalt kööginõu põhja läbimõõdule ja see peab olema magnetiline, valmistatud näiteks malmist või terasest. Pliidi töötamise ajal tekib elektromagnetiline väli. Seetõttu ei soovitata väga pikalt pliidile väga lähedal olla. Näiteks südamestimulaatoriga inimestel ja rasedatel soovituslik neid pliite mitte kasutada või enne kasutamist konsulteerida arstiga.
Mõõtmed, disain ja sobivus

Oluline kriteerium pliidi valikul on selle mõõtmed ja disain, kuna pliit peaks sobima mitte ainult oma võimekuse poolest, vaid ka ilus välja nägema ning sobima köögi muu sisustuse ja üldise stiiliga. Klassikalistesse köökidesse sobivad nii elektrilised kui ka keraamilised pliidid, mille mõõtmed on 85х50х60 cm. Modernsesse interjööri aga sobib paremini keraamiline pliit koos ekraaniga, mida saab juhtida nuppe keerates. Maakodudesse ja suvilatesse on sobivam ehk gaasipliit, sest selle kasutamine ei eelda isegi elektri olemasolu.

Pliidiahjud

Ükskõik, millise pliiditüübi sa lõpuks valid, pole ilma ahjuta pliit ikka päris see. Sõltumata sellest, kas tegu on integreeritud või integreeritava ahjuga, on mõned olulised omadused ja funktsioonid, mida peaksid valikut tehes silmas pidama.

Ahju suurus

Integreeritud ahjud on tavaliselt 50, 55 või 60 sentimeetrit laiad ja kõrgus võib ulatuda 45 kuni 90 sentimeetrini. Ahju suurust arvutatakse mitte sentimeetrites, vaid liitrites. Esmalt kuni 40 liitri mahutavusega ahjud, seejärel keskmise suurusega, mahutavusega kuni 60 liitrit ja suured ahjud, mis mahutavad üle 70 liitri.

Ahjude funktsioonid

Moodsaid ahjusid juhitakse nupuvajutustega. Analoognupud on asendatatud puutetundlike ekraanidega, millel valitakse toiduvalmistamise režiim, temperatuur ja aeg. Täiustatud ahjude puhul pole mõnikord isegi vajalik temperatuuri reguleerida, sest mõned toiduvalmistamise režiimid programmeeritakse automaatselt, näiteks toiduvalmistamise temperatuur ja moodused pitsa ja kana küpsetamise puhul on erinevad. Mõned ahjud on nutikad ja neid saab juhtida ka nutiseadmete abil. Nende peamine eelis on kümnete erinevate režiimide valimine. 

Lisaks on mõnel mudelil grillifunktsioon. Mõnel mudelil on ka konvektsioonifunktsioon ja sulatamine. Konvektsioon on kuumal temperatuuril küpsetamine, kus siseõhku soojendatakse ühtlaselt. Sulatamine on vajalik külmutatud toidu kiireks sulatamiseks. Mõndadel mudelitel on ringkuumutuselement. Sellistes ahjudes saab korraga valmistada erinevaid toitusid, näiteks küpsetada köögivilju või liha eri režiimides.

Mõningatel moodsatel mudelitel on aurutamise funktsioon, lisades ahju vett, mis keeb ja levib ühtlaselt ahju sisemuses. Sellist toiduvalmistamist peetakse üheks tervislikumaks. Funktsioone ei tohiks segi ajada režiimidega. Funktsioone võib ahjudel olla kuni 8, režiime isegi kuni 80.

Pliidi ja ahju puhastamine

Gaasipliiti ja malmist keeduplaatidega elektripliiti ei ole kerge puhastada, eriti kui toit sinna kõrbeb. Lisaks tekib gaasipliidi pikkaajalisel kasutamisel tahm ja sadestus ning köögis on vaja võimsat õhupuhastit. Keraamilisi elektripliite ja induktsioonipliite on kerge puhastada ja isegi kui ülekeenud toitu ei puhastata koheselt, ei kõrbe see pinnale. Vaatamata sellele, et klaaskeraamikat on võrreldes tavalise elektripliidiga kergem puhastada, võib sellele asetada ainult ideaalselt sileda põhjaga nõusid.

Ahju puhastamiseks on neli võimalust:
  • Käsitsi. Lihtsalt vee ja käsnaga või kui rasv on ahju seintele pritsinud, kasuta puhastamiseks spetsiaalset kodukeemiat. Kui arvad, et kodukeemia kasutamine ei ole ökoloogiline, lisa vette veidi äädikat ja puhasta mustus selle lahusega.
  • Automaatne puhastamine veega. Vala ahju mahutisse vett. Lülita puhastusfunktsioon sisse ja aur, mis pehmendab rasva, levib ahju sees. Seejärel on seda vaja puhastada vaid lapiga. Kui ahjus pole sellist funktsiooni, saad seda ka ise teha. Lihtsalt lisa ahju põhja veidi vett ja keera temperatuur 100 kraadi peale. Vesi hakkab aurustuma ning mõne minuti pärast on rasva käsnaga palju lihtsam puhastada.
  • Katalüütilised seinad. Ahju seinad kaetakse spetsiaalse ainega, mis imendab rasva. Seejärel kuumutatakse ahi kuni 250 kraadini ja rasv oksüdeerub ning kaob tunniga. Seinasid tuleb asendada iga 5 aasta tagant, kuna need kaotavad oma funktsionaalsuse. Katalüütiline puhastus hakkab tööle toiduvalmistamise ajal ehk eraldi puhastusrežiimi pole vaja käivitada
  • Pürolüüs. Ahi soojendatakse kuni 500 kraadini ja kõik toidujäägid lihtsalt põlevad ära. Jääb ainult tuhk, mida saab puhastada niiske lapiga. Puhastamine võtab 3-4 tundi ning protsessi käigus toimub suur elektri tarbimine.

Nüüd kui oled tutvunud erinevate pliiditüüpide, ahjude ja nende funktsioonidega, jääb järele vaid teha enda jaoks sobiv valik ning alustada täiel määral oma kulinaarsete võimete arendamisega!
Keraamiline elektripliit AEG 47056VS-WN

Keraamiline elektripliit AEG 47056VS-WN

442,81 / tk 608,35 € / tk
-27%
Keraamiline elektripliit AEG 47056VS-MN

Keraamiline elektripliit AEG 47056VS-MN

515,00 / tk 642,85 € / tk
-19%