Sa ilmselt tead kõike pannide kohta - millest nad on valmistanud, kuidas neid valmistatakse ning milleks neid kasutatakse. Aga kas sa ka tead, kui palju erinevaid praepanne sul peaks kodus olema, et valmistada maitsvaid toite? See artikkel tutvustab erinevaid praepanne erinevate roogade valmistamiseks.

Kõigepealt meenutame praepannide tüüpe ja nende eeliseid.

Kõigepealt meenutame praepannide tüüpe ja nende eeliseid.
Praepannide materjalid
Praepannid on materjalide järgi jagatud nelja kategooriasse:
1. Malmpannid. Need on vanamoelised, massiivsed ja vastupidavad praepannid, mida saab kasutada kuni 100 aastat. Nad ei põle. Toitu on võimalik pannil pöörata ka metallist köögiriistade abil. Nad ei karda happelist toitu. Neil on kaks suurt probleemi, mille pärast neid väga ei kasutata: nad kuumenevad väga aeglaselt ja ei sobi induktsioonipliidi puhul. Ideaalselt sobib malmist pann aga gaasipliidile, mis aga samuti kaotab oma populaarsust. Eeliseks on see, et see pann on peaaegu igavene ning on ideaalne ka toidu küpsetamiseks ja hautamiseks. See nõuab siiski kasutamisel ka palju õli või rasva.
2. Alumiiniumpannid. Need on praegu kõige populaarsemad praepannid. Need on kergekaalulised, odavad, kaetud mittekleepuvate materjalidega ja neil on seetõttu väga erinevad kasutusajad. Kallimad praepannid kestavad kauem ja odavamad võib juba ühe aasta pärast prügikasti visata. Need pannid on saadaval erinevates suurustes ja sobivad igat tüüpi roogadele. Mittekleepuva kihi kriimustamise vältimiseks on soovitatav kasutada ainult puidust köögiriistu.
3. Teraspannid. Need on vastupidavad ja usaldusväärsed praepannid, mis sobivad igasuguse toidu valmistamiseks. Nende peamine omadus on see, et need püsivad kaua kuumana. Samuti on võimalik kasutada metallist tööriistu - pannid ei karda kriimustamist, kui need on katmata roostevabast terasest pannid. Ideaalne kaasaegsetele induktsioonipliitidele. Neid on kerge hooldada, samuti ei vaja nad liha küpsetamisel õli või rasva.
4. Vaskpannid. Kallid, kuid väga stiilsed pannid messingist või vasesulamist. Need on vastupidavad ja omavad väga head soojusjuhtivust. Ei sobi induktsioonipliitidele.
1. Malmpannid. Need on vanamoelised, massiivsed ja vastupidavad praepannid, mida saab kasutada kuni 100 aastat. Nad ei põle. Toitu on võimalik pannil pöörata ka metallist köögiriistade abil. Nad ei karda happelist toitu. Neil on kaks suurt probleemi, mille pärast neid väga ei kasutata: nad kuumenevad väga aeglaselt ja ei sobi induktsioonipliidi puhul. Ideaalselt sobib malmist pann aga gaasipliidile, mis aga samuti kaotab oma populaarsust. Eeliseks on see, et see pann on peaaegu igavene ning on ideaalne ka toidu küpsetamiseks ja hautamiseks. See nõuab siiski kasutamisel ka palju õli või rasva.
2. Alumiiniumpannid. Need on praegu kõige populaarsemad praepannid. Need on kergekaalulised, odavad, kaetud mittekleepuvate materjalidega ja neil on seetõttu väga erinevad kasutusajad. Kallimad praepannid kestavad kauem ja odavamad võib juba ühe aasta pärast prügikasti visata. Need pannid on saadaval erinevates suurustes ja sobivad igat tüüpi roogadele. Mittekleepuva kihi kriimustamise vältimiseks on soovitatav kasutada ainult puidust köögiriistu.
3. Teraspannid. Need on vastupidavad ja usaldusväärsed praepannid, mis sobivad igasuguse toidu valmistamiseks. Nende peamine omadus on see, et need püsivad kaua kuumana. Samuti on võimalik kasutada metallist tööriistu - pannid ei karda kriimustamist, kui need on katmata roostevabast terasest pannid. Ideaalne kaasaegsetele induktsioonipliitidele. Neid on kerge hooldada, samuti ei vaja nad liha küpsetamisel õli või rasva.
4. Vaskpannid. Kallid, kuid väga stiilsed pannid messingist või vasesulamist. Need on vastupidavad ja omavad väga head soojusjuhtivust. Ei sobi induktsioonipliitidele.
See on kõik! Tõenäoliselt arvad, et me jätsime midagi välja? Aga kuidas jääb tefloni, keraamiliste, titaanist pannidega?
Tutvustasime praepannide valmistamisel kasutatavaid peamisi materjale - malmi, terast, vaske ja alumiiniumit. Kõik pannid on kaetud spetsiaalse mittekleepuva kattega, mille järgi praepannid on jagatud.


On olemas mitut tüüpi katteid:
- Teflon;
- Titaan;
- Titaan keraamiline;
- Klaas keraamiline;
- Teemant;
- Kolmekordne kiht;
- Jne.
Malmist, vasest ja roostevabast terasest pannid ei vaja mingit katet. Alumiiniumil ja mõnedel terasest praepannidel on katted ja mõnikord tundub, et kogu pann on valmistatud teflonist või keraamikast. Tegelikult on see vaid õhuke kiht pannil.
Milleks see kiht on? See on tervislik toiduvalmistamise viis. Malmist panniga, kui pole just kasutatud palju õli või rasva, ei saa sa erinevaid toiduaineid praadida, sama on ka terasest või vasest pannidega. Kuna vähese rasvasisaldusega toiduvalmistamine on tervislik, on olemas nõudlus mittekleepuvate praepannide järele, mille tulemusena on populaarsed kõik mittekleepuvad katted, mis on paigutatud odavale alumiiniumist ja metallist põhjale.
Kuulsaimad kokad kasutavad malmist ja terasest panne ilma lisakatteta, sest nad on veendunud, et toit muutub ebatervislikuks mitte katte ega rasvasisalduse tõttu, vaid madala kvaliteedi tõttu.

Praepannid vastavalt nende eesmärgile

Praepannid vastavalt nende eesmärgile
Kui palju praepanne kodus vajad? Tavaliselt on üks piisav, kui see on väga kõrge kvaliteediga. Kuna malmist praepannid tarbivad palju energiat, on kõige parem neid kasutada gaasipliidiga. Kui sul on induktsioonpliit, on roostevabast terasest pann ideaalne. Soovitatav suurus on 28 cm (läbimõõt). Keskmisel perel on 3-5 praepanni:
- Universaalne praepann – tavaliselt 28 cm läbimõõduga. Mõeldud kõige praadimiseks.
- Hautamispann – on pann, millel on kõrged järsud servad, tavaliselt läbimõõduga 28 cm, nii et see sobib sama kaanega kui universaalne pann. Seda kasutatakse toidu hautamiseks pliidil. Seda saab kasutada nii liha kui ka köögiviljade hautamiseks, kui pann on kaanega kaetud.
- Pannkoogipann – madal praepann, millel on madalad servad pannkookide ja munade küpsetamiseks. Õhuke põhi kuumeneb väga kiiresti, nii et pannkoogi taigna saab pannile valada peaaegu kohe, kui paned panni pliidile. On olemas ka praepanne, millel on erilised pannkoogivormid. Enamasti on need ümmargused, kuid võib olla ka teisi kujundeid, mis muudavad pannkoogid mänguliseks ja ilusaks.
- Wokpannid – kõrge serva ja kitsa põhjaga pannid. Need on mõeldud Aasia toitude ja hautiste valmistamiseks. Toitu on lihtne segada ilma pannilabidat kasutamata.
- Grillpannid – pannid võivad olla ka ruudukujulised koos põhjas olevate ribadega, nii et praetud liha ei kleepu põhja. Enamasti on need malmist ja terasest pannid, mis hoiavad hästi soojust.
Tuleb öelda, et mitte kõik pannikomplektid ei sisalda kaasi. Need on hautamispannidel ja universaalsetel pannidel. Tavaliselt müüakse standardmõõtmega kaaned eraldi.
Sa peaksid pöörama tähelepanu ka pannide käepidemetele. Osadel pannidel on eemaldatavad käepidemed. Miks nad eemaldatakse? Malmist panni käepidemed on pikad, sageli puidust, sest vastasel juhul ei ole sul võimalik kasutada malmist praepanni pliidil ilma spetsiaalsete kinnasteta. See raskendab nende paigutamist kappi või ahju. Seetõttu saab käepidemeid eemaldada ja eraldi pesta.
Praepanne saab osta ka internetist, nii saad ostu teha allahindluste ajal. Pea meeles, et tegemist on pikaajalise investeeringuga, mistõttu tasub osta 100–300 eurose panni, mis teenib sind kümme või enam aastat.