
Foto: Ibrahim Boran/Unsplash.com
Tänapäeva kiire elutempo juures oleme sageli unarusse jätnud pisiasjad, mis võiksid meie argipäevadele lisada pidulikkust ning aidata hinnata hetki koos lähedastega. Üks neist on kauni laua katmise komme. Kuigi pere ühtehoidmise ja üksteisemõistmise nimel soovitatakse vähemalt üks toidukord päevas kõik koos süüa, juhtub sageli, et iga pereliige haarab hambusse, kust mida saab. Ebareeglipärane toitumine aitab aga kaasa tervisehädade tekkimisele. Nii võiksime siiski oma kodudes eesmärgiks võtta kasvõi kord päevas söögilaua taga kohtuda. Sellise ühise eine tähtsustamiseks oleks kena katta kaunis laud ka ainult oma perele, mitte ainult külalistega pidupäeval. Kuidas seda aga lihtsate, igapäevaellu sobivate vahenditega teha?
Laua katmine algab laudlinast
Ühise söömise tähtsust märgib einestamine elu- või söögitoas kauni söögilaua taga. Et hoida hoolikalt valitud kvaliteetset lauda kauem värskena, on hea kasutada laudlina, lauamatte, kuuma- või tassialused. Loomulikult kasutame laudlina ka puhtalt esteetilisel eesmärgil, kuna laua katmine pakub silmailu igale sööjale.
Igapäevaelus piisab laua katmisel sageli vaid lauamattidest ja tassialustest, eriti on need vajalikud lastega peredes, kuna matid on reeglina valmistatud lihtsalt puhastatavatest materjalidest. Pidulikumal puhul aga võiks kindlasti otsustada õige suuruse ja heast materjalist laudlina kasuks. Soovi korral võib neidsamu matte ka koos laudlinaga kasutada. Kuna linikute puhul mingeid üldtunnustatud reegleid ei kehti, võib iga perenaine just enda ilumeelega kokku sobivat linikute kombinatsiooni kasutada. Kodus võiks aga olemas olla vähemalt paar-kolm erinevat värvi laudlina erinevatel pidupäevadel kasutamiseks. Ka materjali valik sõltub olukorrast.
Igapäevane lauakatmine

Foto: Hanxiao/Unsplash.com
Lauakatmise põhitõed on lihtsad ning jäävad kergesti meelde - lauale aseta just nii palju tasse-taldrikuid ja söögiriistu, kui palju neid pakutava eine juures vaja läheb. Kuidas neid aga funktsionaalselt ja kaunilt lauale seada?
- Kui kasutad lauamatte, aseta taldrik lihtsalt mati keskele. Kui sa matte ei kasuta, pane taldrik lauale nii, et taldriku ääre ja laua serva vahele jääks umbes kahe sõrme (2,5 cm) jagu ruumi.
- Einestavad inimesed vajavad tõenäoliselt ka salvrätti, nii et on kena see neile kohe käeulatusse sättida. Voldi see kokku ja aseta kas taldrikule või siis kahvlist vasakule. Pidulikuma puudutuse lisamiseks võid kasutada salvrätirõngaid. Salvrätte võiks kodus olla erinevaid, et neid saaks kombineerida kasutusel oleva laudlinaga ja laud moodustaks ilusa terviku.
- Reeglina asetatakse kahvel taldrikust vasakule ja nuga paremale poole. Kui tead, et tegemist on vasakukäelise pereliikme või külalisega, võid seda kohe ka vastupidi teha. Nugade-kahvlite otsad säti taldriku alumise äärega joondu.
- Veeklaas käib taldriku suhtes kella kahe peale, kui pakud veini, aseta veiniklaas veeklaasist paremale poole.
- Dessertlusika või -kahvli asukoht on taldriku kohal, kuid magustoidutaldrikud ise too lauda siis, kui põhiroog on söödud.
Mida veel lauale panna?
Hästi kaetud laual on peale lauanõude veel elemente, mis aitavad kaasa ühtse ja silmapaitava terviku ning kosutava söögielamuse loomisele. Mis siis laua katmise juurde veel kuuluvad?

Foto: Erik Binggeser/Unsplash.com
Leivataldrik ja võinuga
Kui plaanid eine juurde pakkuda leiba, on lauale vaja asetada ka leivataldrik, mis käib taldrikust kella üheteistkümne suunas. Reeglina pakutakse leiva juurde ka võid või määrdejuustu, seega pane taldrikule ka võinuga, millega neid leivale määrida.
Maitseainetopsid
Tähelepanelik võõrustaja toob lauale ka soola- ja pipratoosid, et külalised saaksid oma toitu enda maitse kohaselt timmida. Vastavalt pakutud einele, võib lisaks soolale ja piprale lauale panna ka erinevaid kastmeid, näiteks ketšupi, sojakastme või sinepi. Aseta need nii, et need oleksid kättesaadavad kõigile külalistele.
Lauakaunistused
Õiget meeleolu ühiseks eineks loovad ka erinevat sorti lauakaunistused, milleks on tavaliselt lihtsamalt või keerulisemalt seatud lilled ja küünlad. Just söögilaual kasutamise eesmärgil võiksid endale soetada kauneid vaase ja küünlajalgu. Viimaste puhul pea kindlasti silmas ka tuleohtust, kuna laual kasutatavad linad ja salvrätid võivad olla tuleohtlikud.
Lauakaunistuse saad valida vastavalt aastaajale. Näiteks sobivad kevadel lauale imehästi ka tärkavate lehekestega oksad ja aasta pimedamal ajal lisavad küünlad õdusust. Jälgi aga, et kaunistused ei hakkaks takistama söögiriistade kasutamist või üle laua kaaslasele otsa vaatamist. Suurema laua puhul võiks kasutada mitut ühesugust kaunistust.
Laua katmine pidulikuks puhuks
Kui ees on ootamas tähtsündmus, näiteks juubel või pulmavastuvõtt, võiks laua katmine sündmuse pidulikkust ka rõhutada. Põhilised reeglid sel puhul on samad, kuid ilmselt pakutakse sellisel puhul enam roogi, mistõttu läheb vaja rohkem nõusid. Kordame veelkord üle, kuidas lisanõusid lauale asetada.

Foto: Toa Heftiba/Unsplah.com
- Alusta laua katmist erinevate käikude jaoks vajalikest taldrikutest, praetaldrik jääb kõige alla. Nagu ennegi mainitud, siis magustoidutaldrik tuuakse lauda hiljem.
- Aseta söögiriistad üksteisega paralleelselt paari sentimeetri kaugusele taldrikutest - kahvlid (maksimaalselt 3) taldrikust vasakule, noad paremale. Kui pakud suppi, aseta lusikas nugadest paremale. Reeglina asetatakse söögiriistad nii, et kõige esimesena söödava käigu jaoks vajalikud söögiriistad on kõige välimised ehk süües liigutakse söögiriistade kasutamisel väljastpoolt sissepoole.
- Magustoidulusikas või -kahvel käib taldriku kohale.
- Klaasid aseta jällegi kella ühe-kahe suunas.
- Kui kasutad kohakaarte, pane need taldriku kohale dessertlusika kõrvale.
- Salvrätik käib pidulikumal juhul reeglina kahvlitest vasakul, kuna seda taldrikukuhja otsa asetada võib olla keeruline.
Peolauas peaks igale inimesele arvestama umbes 70 cm ruumi. Toolid laua taga asetatakse kohakuti, et inimesed saaksid vesteldes mugavalt üksteisele silma vaadata. Peolaud peaks olema vähemalt 1,2 meetrit lai, et vajalikke nõusid mugavalt mahutada.
Kohvilaua katmine
Vahel ei olegi vaja külalistele suurt einet pakkuda, vaid piisab lihtsast kohvilauast. Kuid ka sellisel juhul on tore laua katmine pisut teadlikumalt ette võtta, et mõnusat vestlusmeeleolu toetada. Kohvilaua katmisel pea silmas järgmisi nõuandeid:
- Aseta leivataldrik sööja ette, ikka umbes 2,5 cm kaugusele laua äärest.
- Salvräti võid panna taldriku ääre alla ja koogikahvli kohe taldrikule.
- Kohvitass koos alustassiga aseta taldrikust paremale kella kahe peale. Kohvilusikas pane alustassile.
- Koorekann ja suhkrutoos käivad kohvitassist paremale.

Foto: Mark Mühlberger/Unsplash.com
Kohvilaua katmiseks on aga ka teine võimalus. Sellel puhul mängib võtmerolli hoopis kohvitass.
- Aseta kohvitass koos alustassiga sööja ette. Kohvilusikas käib ikka alustassil.
- Leivataldrik pane kohvitassist vasakule, aga pisut kõrgemale. Selle peal on sobiv koht salvrätile.
- Koorekann ja suhkrutoos käivad siis kohvitassist kella kahe juures.
Kui pakud kohvi ja koogi juurde ka alkoholi, siis aseta likööri- või konjakiklaas põhitaldriku kohale.
Rõõm ühisest einest ja koosviibimisest
Ükskõik, kas tegemist on igapäevase või pidulikuma puhuga, on ühise söömise eesmärgiks tunda koosolemisest rõõmu. Laua katmine on küll oluline, kuid veelgi tähtsam on see, et võõrustaja looks laua ümber sooja õhkkonna, kus kõik end hästi ja vabalt tunneksid ega muretseks üleliia laudlina määrimise või lauakommetest kinni pidamise pärast. Võõrustajana tunne ise einest ja seltskonnast rõõmu, nii õhutad ka teisi seda tegema ja tore koosviibimine on garanteeritud.